Kata Tükörországban

Élet a Jurassic Park-on túl: 5 dinoszauruszos film, amit látnod kell

2022. május 20. - Kata Tükörországban

Jurassic Park, Az elveszett világ, Jurassic World, Bukott birodalom, Jurassic World: Világuralom. Filmek, amik először az ember eszébe jutnak, ha dinoszauruszokról van szó. De mi van még ezen kívül? Milyen ősi hüllőket nézhet egy dinó rajongó a Jurassic Park franchise-on kívül? Nos, ezekből adok ízelítőt ebben a videóban. 

A férfi, aki gyűlölte Sherlock Holmes-t

Sherlock Holmes minden idők legnépszerűbb nyomozója. Több tucat film, sorozat, színházi előadás, videojáték és képregény készült a főszereplésével. Olyan színészek formálták meg eddig, mint például Basil Rathbone, Robert Downey Jr. vagy Benedict Cumberbatch és olyan rendezők keltették életre, mint Guy Ritchie, Billy Wilder vagy Barry Levinson. Drámaírók és forgatókönyvírók számára a mai napig kimeríthetetlen inspirációs forrás. Megjelenése óta milliók rajonganak érte, persze voltak olyanok is, akiket hidegen hagyott a nyomozó története, de volt valaki, aki mindenkinél jobban gyűlölte Sherlock-ot. Alkotója Sir Arthur Conan Doyle a háta közepére sem kívánta, de hogy miért, az derül ki ebből a videóból.

Tragikus igazság a Szentjánosbogarak sírja mögött

A Szentjánosbogarak sírja (Grave of the Fireflies 1988) című film az egyik legerőteljesebb második világháborús történet, ami felkavaróan meséli el egy testvérpár szomorú sorsát és az egyik olyan film, aminek szinte a teljes játékidejét végig lehet sírni. A film Akiyuki Nosaka félig önéletrajzi könyvén alapul, tehát részben igaz történet, de hogy mi a valóság és mi a fikció, arra adom meg a választ ebben a videóban.

Rejtélyes szimbólumok nyomában: Óz, a csodák csodája

Mit jelképeznek a szimbólumok?!

Az Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa, tele emlékezetes pillanatokkal, dalokkal (mint például a Szivárvány dallal) és persze a rubin cipellővel. Népszerű mese, a gyerekek és felnőttek körében egyaránt, ám nem minden az, aminek látszik. Ez az édes kis történet, titkokat rejt... kódolt politikai üzeneteket. De hogy mi mit jelent és mit szimbolizál Dorothy, Madárijesztő, a Bádogember, a gyáva Oroszlán vagy éppen a gonosz Boszorkány, arról beszélek ebben a videóban.

Az igazi Zorro legendája: A bandita, aki az álarcos igazságosztó történetét inspirálta

Mindnyájan ismerjük Zorro történetét, az álarcos, hős igazságosztót, de talán azt nem tudod, hogy Diego Vega karakterét, egy fiatal 18 éves fiú, szomorú története inspirált. Ebben a videóban, az Ő tragédiáját mesélem el...

5 Inspiráló filmes idézet, ami megváltoztatja az életedet

A legtöbb film szórakozáson és kikapcsolódáson kívül, fontos tanításokat is tartalmaz, melyek inspirációval, motivációval szolgálhatnak egy-egy nehéz élethelyzetben, de ezek között olyan életleckék is vannak, melyek olyan elsöprő erővel rendelkeznek, hogy akár az egész életünket gyökeresen átformálhatja. A videóban szereplő idézetek, olyan leckék, melyek elsajátítása, közvetlenül hozzájárul személyiségünk fejlesztéséhez, életminőségünk javításához.

Ben-Hur születése és élete a filmvászon előtt

A filmtörténelem egyik nagy klasszikusa az 1959-es Ben-Hur című film, ami már azelőtt komoly sikereket ért el, hogy filmadaptációt készítettek belőle. Hogy hogyan született, a gazdag júdeai herceg története és milyen őrületes sikereket ért Hollywood előtt, arról mesélek ebben a videóban.

A Kék Bársony nyitó és záró szekvenciájának elemzése | Blue Velvet (1986)

A Kék bársony, David Lynch egyik legmegosztóbb filmje. Sötét hangulatú, kényelmetlen és zavarba ejtő. Első látásra nehéz megérti, hogy mire gondolhatott a költő, de ha közelebbről szemügyre vesszük és megvizsgáljuk a nyitó és záró szekvenciát, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz....

Hollywood kovácsot csinált belőle, Arab krónikák szerint olyan volt, mint egy Király

Ibelini Balián valódi története

Ridley Scott történelmi eposza a Mennyei Királyság, Ibelini Balian-ról és Jeruzsálem védelméről szól, ám sajnos teljes mértékben fikció. Pedig a film valódi történelmi eseményekből és karakterekből merítkezik. Ebben a videóban elmesélem Ibelini Balian, Jeruzsálem védelmezőjének valódi történetét.

süti beállítások módosítása