Kata Tükörországban

A történelem legnagyobb gazembereinek kedvenc filmjei

2022. szeptember 12. - Kata Tükörországban

Hitler, Sztálin, Mao Ce-tung, Szaddám Huszein: zsarnokon, gazemberek, akik rengeteg ember haláláért felelősek, akik ha éppen nem terrorizálták az embereket, szabadidejükben lelkes filmrajongók voltak. Könnyen hihetnék, hogy kedvenc filmjeik tükrözik szörnyű személyiségüket, de rossz úton járunk ha azt hisszük, az erőszakos filmeket kedvelték. Ha nem ismernénk rémes tetteiket, akkor pusztán kedvenc filmjeik alapján egyikükről azt feltételezhetnénk, hogy jámbor, gyermekszívű ember volt, míg a másikról azt hihetnék, mélyen érző, romantikus lélek.....

Mennyire pontos Martin Scorsese Kaszinójának legdurvább jelenetei?

A Casino egy epikus alvilági történet, történet kapzsiságról és hataloméhségéről. A maffia által irányított Las Vegas virágkorát mutatja be, miközben Lefty Rosenthal és Anthony Spilotro valós életére fókuszál. Habár van a történetben alkotói szabadság, meglepő módon ezek sem állnak messze a valóságtól. Ez pedig azt jelenti, hogy Martin Scorsese alig változtatott a valódi eseményeken. De mi a helyzet a film, legizgalmasabb és legkegyetlenebb jelenetivel? Ebben a videóban utána járunk.

Kik voltak valójában a híres festményeken szereplő nők?

Míg a festmények mögött álló művészekről szinte mindent tudok, addig modelljeikről semmit. Persze vannak kivétlek, mint például Gustav Klimt, Adele Bloch portréja vagy James McNeill Whistler édesanyjának portréja. Ám a festőművészet legismertebb női modelljeiről jóformán semmit nem tudunk. Ki volt Madame X? És ki volt az a rejtélyes Christina nevű nő, a mező közepén? Ebben a videóban megismerjük ezeket a titokzatos hölgyeket.

Állati jó dokumentumfilmek, amit látnod kell

Vannak dokumentumfilmek, amik szeretnének többek lenni. Szeretnének a tudás és információ mellé valami mást is adni. Van, aki lelki csemegével fűszerezi meg történeteit. Van, aki az érzelmeinkre akar hatni, hogy töprengésre késztessen és van, aki "csak" vidám, kellemes pillanatokat szeretne okozni, de olyan is akad, aki kombinálja mindezt. Ebben a videóban pontosan ilyen filmeket mutatok, méghozzá állatokkal a főszerepben.

A Titanic valódi szerelmespárjának története

James Cameron Titanic című filmje, tragikus történelmi eseményt dolgoz fel, amit egy fiktív cselekményszál köré épít. Jack és Rose szerelmének meséje milliókat ríkatott meg vagy éppen inspirált, ráadásul ezt a mindent elsöprő, önfeláldozó szerelmet James Cameron nem a kisujjából szopta. Ám a Titanic valódi szerelmespárjának története, sokkal gyönyörűbb és sokkal tragikusabb, mint Jack és Rose története. Hogy kik ők és mi történt velük valójában, azt mesélem el, ebben a videóban.

Ilyen lenne valójában a népszerű Disney mesék befejezése

A Disney előszeretettel nyúl irodalmi művekhez, mikor megalkotja filmjeit. Legnépszerűbb meséik mindegyike adaptáció, csakhogy ezek a történetek mire elérik a mozivásznat teljesen átformálódnak. Azonban ez nem véletlen, ha nem alakítanák át a cselekményt, akkor legtöbb filmjüket a legkisebbek nem nézhetnék meg. A mesék eredeti verziói tele vannak gyilkossággal, erőszakkal, brutalitással és kegyetlenséggel. Nem éppen gyerekbarát tartalom. Ebben a videóban elmesélem hat népszerű Disney mese eredeti történetét, amit ha hűen adaptálnak az idősebb gyerekek is csak szülői felügyelettel nézhetnék meg, vagy azzal együtt sem, ugyanis van köztük olyan történet, ami már-már horror kategóriába illik.

Élet a Jurassic Park-on túl: 5 dinoszauruszos film, amit látnod kell

Jurassic Park, Az elveszett világ, Jurassic World, Bukott birodalom, Jurassic World: Világuralom. Filmek, amik először az ember eszébe jutnak, ha dinoszauruszokról van szó. De mi van még ezen kívül? Milyen ősi hüllőket nézhet egy dinó rajongó a Jurassic Park franchise-on kívül? Nos, ezekből adok ízelítőt ebben a videóban. 

A férfi, aki gyűlölte Sherlock Holmes-t

Sherlock Holmes minden idők legnépszerűbb nyomozója. Több tucat film, sorozat, színházi előadás, videojáték és képregény készült a főszereplésével. Olyan színészek formálták meg eddig, mint például Basil Rathbone, Robert Downey Jr. vagy Benedict Cumberbatch és olyan rendezők keltették életre, mint Guy Ritchie, Billy Wilder vagy Barry Levinson. Drámaírók és forgatókönyvírók számára a mai napig kimeríthetetlen inspirációs forrás. Megjelenése óta milliók rajonganak érte, persze voltak olyanok is, akiket hidegen hagyott a nyomozó története, de volt valaki, aki mindenkinél jobban gyűlölte Sherlock-ot. Alkotója Sir Arthur Conan Doyle a háta közepére sem kívánta, de hogy miért, az derül ki ebből a videóból.

Tragikus igazság a Szentjánosbogarak sírja mögött

A Szentjánosbogarak sírja (Grave of the Fireflies 1988) című film az egyik legerőteljesebb második világháborús történet, ami felkavaróan meséli el egy testvérpár szomorú sorsát és az egyik olyan film, aminek szinte a teljes játékidejét végig lehet sírni. A film Akiyuki Nosaka félig önéletrajzi könyvén alapul, tehát részben igaz történet, de hogy mi a valóság és mi a fikció, arra adom meg a választ ebben a videóban.

Rejtélyes szimbólumok nyomában: Óz, a csodák csodája

Mit jelképeznek a szimbólumok?!

Az Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa, tele emlékezetes pillanatokkal, dalokkal (mint például a Szivárvány dallal) és persze a rubin cipellővel. Népszerű mese, a gyerekek és felnőttek körében egyaránt, ám nem minden az, aminek látszik. Ez az édes kis történet, titkokat rejt... kódolt politikai üzeneteket. De hogy mi mit jelent és mit szimbolizál Dorothy, Madárijesztő, a Bádogember, a gyáva Oroszlán vagy éppen a gonosz Boszorkány, arról beszélek ebben a videóban.

süti beállítások módosítása